Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

(DOWNLOAD) "E-volucija genoma" by Ivan Dikic & Europska investicijska banka * Book PDF Kindle ePub Free

E-volucija genoma

šŸ“˜ Read Now     šŸ“„ Download


eBook details

  • Title: E-volucija genoma
  • Author : Ivan Dikic & Europska investicijska banka
  • Release Date : January 15, 2020
  • Genre: Medical,Books,Professional & Technical,
  • Pages : * pages
  • Size : 11109 KB

Description

"Ostvarili smo velik napredak, no joŔ uvijek smo ranjivi i naŔa zajednička predanost borbi protiv globalnih zdravstvenih izazova joŔ je nedovoljno snažna. Unatoč svim naŔim spoznajama i novim tehnologijama, bez usredotočenih napora na globalnoj razini, naŔ uspjeh ostaje ograničen. Danas to možemo jasno vidjeti."

Sekvenciranje ljudskog genoma početkom ovog tisućljeća označilo je osvit novog doba u biomedicini. S pomoću nanotehnologije i robotike stvoreni su inovativni alati i učinkovite dijagnostičke tehnike. Veliki pomaci u razvoju terapija omogućili su nam ovladavanje HIV-om, dok se u liječenju raka provode posebno prilagođene terapije. Međutim, i dalje se suočavamo s ogromnim izazovima, ne samo kada je u pitanju bolest kao Å”to je rak, već i s obzirom na neurodegenerativne i brojne druge bolesti.

Istovremeno, međunarodna putovanja i mobilnost, kao i globalizirana trgovina, utječu na naÅ”e životne uvjete i diljem svijeta potiču Å”irenje zaraznih bolesti i novih virusa kao Å”to je uzročnik bolesti COVID-19.

Hrvatski liječnik i znanstvenik Ivan Đikić analizira izazove u području suvremenih medicinskih istraživanja, nove prijetnje, poput pandemija, i ulogu koju igraju zdravstveni sustavi.

Ovo je dvanaesti po redu esej iz serije "Big Ideas" Europske investicijske banke.


Free PDF Download "E-volucija genoma" Online ePub Kindle